Hisenda som tots?

Hem iniciat recentment el període de presentació de la declaració de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i del Patrimoni de l’exercici 2015, i no puc deixar de referir-me a la desafortunada intervenció de l’advocada de l’estat en el judici que s’està celebrant del cas Noos i en el què està investigada la infanta Cristina de Borbó. La lletrada va manifestar “Hisenda som tots no és més que un eslògan publicitari” i es va quedar tan ampla. Demencial i insultant!

Demencial pel que diu ja que, ara per ara i, encara que la corrupció, la pobresa, els paradisos fiscals, el malbaratament de les administracions, etc … s’encarreguen de recordar-nos que l’objectiu encara està lluny, no és menys cert que treballar per una societat més justa, equitativa i solidària en la qual realment “Hisenda siguem tots”, ha de ser un dels pilars d’una societat diguem-ne “moderna, justa i avançada”.

És insultant per qui ho diu, una advocada de l’estat que ha de buscar, per principi, la defensa del interès de totes les persones de l’estat i no buscar l’exculpació d’una sola, per molt infanta que sigui. Com he dit anteriorment, hi ha massa motius per comprovar que estem molt lluny de l’objectiu i fins que no posem en marxa el codi penal en tota la seva extensió, principalment amb penes de presó i obligació de restituir les quantitats defraudades o malgastades, seguirem allunyats. Mentre els ciutadans no percebin clarament quin és el retorn pel pagament dels seus impostos, tant en serveis com en honradesa, tot són paraules.

Es parla exclusivament de la pressió fiscal com factor per pujar la recaptació i per cobrir nous objectius de despesa. Hauríem d’estar parlant de la supervisió i inspecció d’una banda, perquè es pagui la tributació que existeix actualment (control del frau) i, de l’altra, del control de la despesa i les inversions públiques actuals. La lluita contra la corrupció, el malbaratament, les administracions sobredimensionades, etc ..Tindrien un efecte superior que simplement posar en marxa la mesura més fàcil, a curt termini i popular que és pujar els tipus impositius.

La regeneració i una nova manera de fer política no vindrà per la irrupció de nous partits, sinó per la capacitat d’aquests per legislar de manera contundent contra les seves pròpies pràctiques, tan corruptes com malgastadores. Són ells jutge i part. Ells tenen la solució i  nosaltres el vot.

Al marge de l’anècdota, o no, de la frase que m’ha facilitat la introducció d’aquest text, sí que és veritat que si no es realitzen veritables esforços polítics, al final, l’advocada de l’estat, acabarà tenint raó.

Jordi Masvidal

Soci Director

AFISEC Serveis Empresarials                                                                               

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s